top of page
KAVD-RSCA aangepast.png
Ga naar de webversie voor het volledig artikel
KAV Dendermonde verliest onverdiend op eigen veld van RSC Anderlecht

Het is exact 85 jaar geleden

Op 3 februari 2020 is het exact 85 jaar geleden dat KAV Dendermonde, RSC Anderlecht ontving in het Ros Beiaardstadion, voor een competitiewedstrijd in de Eerste Afdeling (huidige 2e klasse). Het werd zonder meer een geweldige wedstrijd tussen twee sterke teams die in de top van de rangschikking stonden. Anderlecht werd kampioen en KAVD deed lang mee voor promotie naar de eerste klasse. Na 20 speeldagen stond RSCA op kop met 28 punten en KAVD stond tweede met 26 punten. Wij speelden een geweldig seizoen tussen de grote jongens en eindigden uiteindelijk vijfde op elf punten van kampioen Anderlecht.

Een wedstrijd met veel twijfels en geruchten
 
Leider Anderlecht kwam naar Dendermonde en daar waren ze allerminst gerust in. KAVD beschikte over een heel goede ploeg en dat wisten ze in Brussel ook. Bovendien moesten de Brusselaars het doen zonder de geblesseerde Constant Vanden Stock. In de aanloop naar die wedstrijd gebeurden er al rare dingen en ook tijdens de wedstrijd waren er heel wat twijfels. Anderlecht won wel met 1-3 maar KAVD was even sterk en verdiende zeker een gelijkspel, alleen bleken niet alle spelers geneigd om vol voor de overwinning te gaan volgens de verhalen en geruchten van toen.
 
Gijssels en Raemdonck werden genoemd

KAVD beschikte over een geweldige keeper en een veelscorende spits. In de week vóór de wedstrijd verscheen de "witte" Gijssels plotseling met een omzwachtelde hand op de training. Hij zou zich bezeerd hebben aan een kapot glas in zijn café en kon dus niet in doel staan. Tijdens de wedstrijd bakte onze spits John Raemdonck er niets van en hij mistte een strafschop. We zullen nooit weten of beide spelers benaderd werden door Anderlecht.

Familie Raemdonck na 85 jaar nog steeds te Grembergen

In tegenstelling tot het huidige voetbal waren in die tijd de meeste spelers afkomstig uit de eigen stad of gemeente. Dat was ook zo bij KAVD waar vele spelers zelfs vlakbij het stadion woonden. Wij zochten deze week de dochter op van Aloïs Raemdonck, een speler van onze ploeg tegen Anderlecht en tevens neef van John Raemdonck. Aloïs overleed in 1997 maar dochter Nicole, zelf al een eind in de zeventig, vertelt het nog als was het gisteren.
 
Mijn vader vertelde veel over den avdé. Ook hij en zijn ploegmaats twijfelden over de blessure van hun keeper én over het gegeven dat John die dag totaal niet thuis gaf, tegen zijn gewoonte in. Het verhaal gaat rond dat John zijn job op het gemeentehuis van Anderlecht gekregen heeft van RSCA, maar mogelijks zou het ook kunnen dat dit dankzij zijn vader was want die werkte al op het gemeentehuis in Brussel en John was bovendien perfect tweetalig. Het fijne zullen we er nooit van weten.

Zowel de familie van Aloïs én John woonden in de Kapellestraat (nu St.Elooistraat) vlak tegenover de ingang van het stadion. Na hun voetbalcarrière bleven ze op Grembergen wonen. Aloïs bleef nog lang den avdé volgen en had een abonnement. Hij nam zijn dochter van kleinsaf mee naar alle thuis- én uitwedstrijden. Andere bekende KAVD'ers zoals Jan Van Damme en Herman Burghrave woonden eveneens bijna tegen het stadion.

Voor meer info over deze ploeg en al onze andere teams kan u terecht op onze mooie geschiedenispagina.
(klik op de knop onderaan deze pagina)



Naar aanleiding van de 85e verjaardag van deze memorabele match proberen wij nog meer verhalen en foto's rond deze wedstrijd te publiceren. Bent u een kind, kleinkind of iemand van de familie van één van onze spelers, én u heeft nuttige informatie of foto's van onze ploeg, laat het ons weten aub via info@kavd.be
KAVD-ploeg tegen RSCA 2.jpg
1934-1935 : eerste afdeling
het elftal van de competitiewedstrijd tegen RSC Anderlecht op 3 februari 1935
KAVD - RSCA 1-3
staand vlnr
Gaston Reyns, Aloïs Raemdonck, Charel Pauwels, Charel Cooreman, Jozef De Geest en Frans De Geest.
zittend vlnr
Julien De Bilde, Jean De Koninck, Rik Morel, Julien Mertens en John Raemdonck.
KAVD - RSC Anderlecht 3feb1935 (1e doelp
RSC Anderlecht scoort de 0-1 door een eigen doelpunt van Cooreman.
We herkennen ook KAVD-doelman Charel Pauwels.
In de achtergrond zien we het Groot Zand. Vijftien jaar later kwam er over de hele lengte van het veld een overdekte staantribune voor 1.200 toeschouwers, nadat wij in 1950 opnieuw promoveerden naar de Eerste Afdeling.
Ploegopstelling van RSC Anderlecht
Mertens, Kluitmans, Van Calenberg, Lamquet, Verschueren, Paduwat, Luxen, Vermaelen, Elsocht, Gets en Ramburg
Anderlecht speelde toen in een 2-3-5 opstelling
0-1    Cooreman (owngoal KAVD)
0-2    Vermaelen
1-2     Morel
1-3     Luxem
Krante artikel Sportwereld 21 januari 19
Krante artikel 4 februari 1935  KAVD-RSC
Rangschikking KAVD 21 januari 1935 - kra
RSCA 1934-1935.png
Uittreksels uit de originele sportkranten van 1935
RSC Anderlecht
Staand vlnr
Van Calenberg, Lamquet, Verschueren, Mertens, Kluit en Paduwat
Zittend vlnr
Luxen, Vermaelen, Elsocht, Gets en Ramburg
Lees hier het wedstrijdverslag in leesbare versie
bottom of page